Facebook Pixel Doina Cepalis - Muzeul Antreprenorului

Doina Cepalis

  • Domeniu de activitate • producţia de scaune auto pentru copii
  • Cifra de afaceri • (2016) aprox. 140 milioane lei
  • Firma • Grupul Te-Rox

Contemporan

Una dintre cele mai puternice femei-antreprenor din România, Doina Cepalis s-a ridicat în lumea afacerilor la căderea Corti­nei de Fier. Patru decenii mai târziu, cea mai mare companie de scaune auto pentru copii din Europa este legată de numele ei. 

Te-Rox Pașcani nu ar fi existat astăzi fără perseverența Doinei Cepalis. Povestea ei pare scrisă după regulile bursei, cu puse­uri de volatilitate extremă, de la falimentul primei tentative de antreprenoriat în anul 2000, până la clădirea unei companii care valorează  peste 30 de milioane de euro.

În 2000, Doina Cepalis trecea pragul unei fabrici abandonate din perioada comunistă. Inspirată de avântul industriașilor inter­be­­­lici, antreprenoarea își dorea să le poarte viziunea mai departe. A cumpărat fabrica de in din Pașcani, a adus-o la standarde înalte de producție, dar momentul nu era tocmai oportun – liberalizarea importurilor din China i-a îngrădit extinderea pe plan internațional. „China a acaparat întreaga Europă, iar eu am pierdut în mai puțin de 6 luni toate contractele pentru INTEGRATA SA. Era iarnă, aveam 650 salariați, marfă nevândută și niciun ban.”

 

Doina_Cepalis

Prima factură a grupului TE-ROX către un client, cu o valoare de aproximativ 1.500 EUR. În prezent valoarea facturilor de vânzare atinge suma de 2 milioane EUR într-o lună.

Acolo unde am eșuat, am învățat și am avut puterea să o iau de la capăt. Deci m-am resetat, m-am redefinit, până am ajuns la succes. Am închis filatura și am luat-o de la capăt în alt domeniu. Din fabrică, au rămas doar zidurile. Am pornit timid în noua afacere, cu 10 angajați.”

A doua șansă a venit odată cu reloca­rea unei companii franceze de huse pentru scaune auto de copii în Europa de Est. Doina Cepalis a adoptat o atitudine încrezătoare în pitch-ul pentru francezii de la Team Tex și a câștigat licitația, în ciuda situației nefavorabile de acasă.

În primii trei ani de la începutul producției Te-Rox, în 2007, compania a crescut de 89 de ori și a atins o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro. Un deceniu mai târziu, Doina Cepalis își amintește momentul în care lucrurile s-au schimbat: „Cifra de afaceri a avut o creștere fulminantă de peste 600%. Din acel moment, publicațiile de business au început să mă nominalizeze drept cel mai dinamic antreprenor din România.”

Strategiile grandioase au făcut dintotdeauna parte din repertoriul antreprenoarei, iar performanța o datorează, în egală măsură, muncii intense și echipei care i-a stat alături: „înaintea tehnologiei, a pieței, sunt oamenii. Alături de ei o poți lua mereu de la capăt.”