Facebook Pixel Blaziu Guban - Muzeul Antreprenorului

Blaziu Guban

(Blaziu Guban )

  • Studii • cinci clase primare
  • Profesia • Producător de pantofi
  • Realizari • a inventat o vopsea de pantofi și a înființat Uzinele Guban

Fondator

Dă-i lui Blaziu Guban o pereche de pantofi și va cuceri lumea! Guban a revendicat multe titluri în lunga sa carieră, de la pantofar la inventator și, în cele din urmă, acela de director de fabrică. Dar unul dintre ele îl evidențiază în istorie, acela de antreprenor în perioada comunistă.

Blaziu Guban este singurul antreprenor care a supraviețuit naționalizării, continuându-și activitatea până la pensionare, în pofida unui regim incompatibil cu afacerile private.

Încă din copilărie, tânărul Blaziu este un model de depășire a momentelor de cumpănă. Crescut de o familie adoptivă din Oradea și forțat să părăsească băncile școlii după numai cinci clase primare, intră în ucenicie la un atelier de pantofi și își obține calificarea profesională la vârsta de 14 ani.

În paralel, tânărul citește literatura marxistă, iar activitatea lui comunistă atrage atenția autorităților. Din fericire, pasiunile sale se concentrează mai degrabă asupra meseriei învățate. În 1935, un moment cheie îi croiește lui Blaziu Guban drumul spre antreprenoriat: fascinat de combinarea substanţelor şi a materialelor, inventează o nouă vopsea de ghete și vinde dreptul de fabricare unei companii pa­lestiniene. Din banii câștigați cu noua sa invenție, își deschide o mică uzină.

 

Blaziu Guban

Cutie bijuterii marca Guban, realizată în anii ‘50

Spiritul antreprenorial al lui Blaziu Guban avea să se arate odată cu instaurarea regimului comunist. Într-o perioadă în care naționalizarea este regula, supraviețuirea lui Blaziu Guban devine excepția.

Antreprenorul reușește să supraviețuiască restricțiilor comuniste, donând uzinele Guban statului în schimbul unui rol de conducere. El rămâne director al nou-numitei întreprinderi Victoria în perioada de apogeu a producției industriale din România comunistă. Prima pereche de pantofi Guban este lansată în 1959, iar, în timp record, producția ajunge la scară industrială și îl propulsează pe Blaziu printre cei mai mari furnizori de pantofi ai țării. Se stinge din viață în 1978, când fiul său, Tiberiu Guban, care i-a fost ucenic, îi urmează la conducere. Brandul Guban este încă utilizat de proprietarii de astăzi ai fabricii.

Blaziu Guban

Pantofi Guban din anii ‘50 - ‘60