Facebook Pixel Nicolae Chrissoveloni - Muzeul Antreprenorului

Nicolae Chrissoveloni

(1909 – 1972)

  • Studii • Universitatea Oxford, Facultatea de Drept
  • Profesia • bancher
  • Realizari • a salvat Banca Chrissoveloni de la faliment

Fondator

Primele tentative de antreprenoriat încep mereu sub aripa unui mentor. Finul de botez al reginei Maria, Nicolae Chrissoveloni, crește într-o familie de bancheri greci originară din Bizanţ şi insula Chios, care a început afaceri în Ţările Române după 1848, prin firma lui Zani Manolis Chrissoveloni. La vârsta de numai 22 de ani, tânărul absolvent de drept de la Universitatea Oxford revine în țara natală, unde este inclus în consiliul director al Băncii Chrissoveloni de către tatăl său, Jean N. Chrissoveloni.

 

Nicolae Chrissoveloni

Exemplar original al cărții Palais de la Banque Chrissoveloni Bucharest, Paris, 1929, care conține planșe cu imagini și informații despre arhitectura clădirii actuale a Băncii Naționale a României din Str. Lipscani. nr. 16.

Sursa: Colecția personală a fiului antreprenorului, Jean Chrissoveloni

 

Banca se afla deja în condiții vitrege, atât ca rezultat al Marii Crize Economice (1929-1933), cât și a ostilităților venite din partea lui Aristide Blank, unul dintre principalii săi competitori. Încrederea acordată tânărului antreprenor se va dovedi pe deplin meritată când, în toiul crizei financiare din 1929, Nicolae Chris­soveloni decide să își pună la bătaie propriile resurse pentru a achita cererile de retragere ale clienților băncii. Acesta a plătit cu averea personală, a vândut majoritatea imobilelor, a redus capitalul social, a achitat toate datoriile, iar, trei ani mai târziu Banca Naţională a României a declarat instituţia viabilă.

Bancherul evită falimentul, dar ingeniozitatea lui pălește în fața forțelor istoriei. Regimul comunist vine la putere, banca Chrissoveloni este naționalizată, iar cel care i-a redat numele își pierde posesiunile, drepturile și statutul. Nicolae Chrissoveloni a fost director general al Băncii între 1936 şi 1948, anul în care compania avea câștig de două miliarde de lei. La sfârşitul războiului, banca era consolidată, avea profit, dar a fost lichidată de regimul comunist, prin Decretul-Lege numărul 197 din 1948.

 

Nicolae Chrissoveloni

Carte de vizită care a aparținut lui Nicolae Chrissoveloni

Sursa: Serviciul Municipiului București al Arhivelor Naționale, fond familial Chrissoveloni, dosar 27, f. 1.

 

Nicolae Chrissoveloni este catalogat drept element indezirabil, dar perseverează în depășirea stigma­tului impus și, pentru a-și susține financiar familia, încearcă o nouă carieră în topometrie.

În ciuda eforturilor sale, Chrissoveloni continuă să fie persecutat de regim. Propria țară refuză să îi acorde o a doua șansă. După trei arestări, antreprenorul emigrează în Grecia, unde e liber să își exercite vocația aleasă – cea de bancher.