Facebook Pixel Marius & Dan Ștefan - Muzeul Antreprenorului

Marius & Dan Ștefan

  • Domeniu de activitate • închiriere și leasing auto
  • Cifra de afaceri • (2016) 83,3 milioane lei
  • Firma • Autonom

Noua Generație

play_icon_1

Frații Ștefan au ales să se întoarcă în România după experiența din străinătate și au pus bazele unui business de familie unic mai ales prin modul în care și-au construit și cultivat echipa: Autonom.

Dan lucra în Franța în consultanță financiară, Marius tocmai terminase un MBA în Statele Unite și oferea consultanță celor mai mari grupuri industriale din lume. Din ambiția tatălui lor și curiozitatea lui Marius, au fondat Autonom și l-au adus și pe Dan acasă. Așa a luat ființă, în Piatra-Neamț, compania de închirieri de mașini dedicată la acel moment românilor plecați în străinătate, care aveau nevoie de un mijloc de transport la vizitele în țară.

Proiectul lor a început cu trei mașini. Experiența celor doi antreprenori a apăsat pedala de accelerație, iar în numai doi ani de la debutul pe piață, afacerea rescria regulile în domeniu, fiind singura rețea de închiriere auto cu 12 de centre proprii, cu acoperire națională și cu 10.000 de clienți la activ.

Cei doi frați au simțit din plin zdruncinăturile crizei financiare din 2009. Timp de trei luni de zile, mașinile lor au rămas tăcute în parcare. Afacerea trebuia îm­pinsă de la spate, reclădită dintr-o nouă perspectivă. Echipa Autonom s-a reorietat către companii. Antreprenorii au bătut la toate ușile, au ascultat recomandările și review-urile clienților și au utilizat fiecare oportunitate care li se ivea în cale.

În momentul de maximă extindere, a survenit și o criză de personal. În urma implementării unor strategii originale de resurse umane – oamenii din vânzări nu primesc comisioane, profitul se împarte cu angajații, dezvoltarea continuă și lecturile sunt parte din job description, iar salariile sunt transparente – afacerea s-a dezvoltat sănătos, cu profitabilitate constantă.

Secretul lor stă în abordarea față de echipă. Dan și Marius cred că este esențială dezvoltarea continuă, angajarea pe bază de valori și creșterea ca echipă, nu accentul pe vârfuri. Nu de puține ori, au trecut pe locul din dreapta și au cedat frâiele acelor colegi care dovedeau spirit de inițiativă și imagi­nație, un sistem de mentorship care le-a câștigat un nou record în employee engagement – Autonom este pentru al patrulea an consecutiv, începând cu 2014, singura companie cu capital românesc dintre cele șase din România califi­cate drept „Cel mai bun angajator” în studiul global AON Hewitt.

Marius & Dan Ștefan

Premiu Best Employer 2018
Autonom este singura organizație cu capital românesc dintre cele șase din România calificate drept „Cel mai bun angajator” în studiul global al AON Hewitt, pe criteriul gradului de implicare al angajaților, cu un scor de 86%, în contextul în care media globală este de 13%.

Sursa: Serviciul Arhivelor Naționale Istorice Centrale, fond Casa de Administrare și Supraveghere a Bunurilor Inamice, dosar P.J. I/120, f. 1, 18.